Hoe je een AHA moment creëert

En dan ineens valt het kwartje.

Danielle Vrolijk Herhalen

Soms snap je dingen de eerste keer dat je ze hoort, maar vaker ontdek je hoe iets werkt, omdat je het vaker gedaan of gezien hebt.

“Eu o spionez pe nepoata mea” Een zin uit mijn Roemeense les die ik fout had. Ik snapte namelijk nog niet hoe ik de werkwoorden en verschillende naamvallen gebruik. “Eu îl iert pe fratele meu”. Hoe je een werkwoord schrijft, ligt aan nogal wat onderdelen, anders dan in andere talen die ik ken. In deze gevallen zet ik iets voor ‘o/îl’ en na ‘pe’ het werkwoord, afhankelijk van het onderwerp (nichtje/broer). En in sommige gevallen gebruik je alleen een werkwoord.

Als ik dit 1 keer zou lezen, zou ik de situatie herkennen, maar nog niet weten hoe ik het moet toepassen. En sommige woorden zou ik nog niet eens herkennen.

Dus nog een tweede, derde, vierde keer herhalen. Hoe vaker, hoe makkelijker het blijft hangen. En ineens leuk en toepasbaar wordt.

De truc is herhaling.

Eindeloze herhaling, tot ineens het kwartje valt en ik kan lezen en uitspreken wat ik heb geleerd, zonder gekke fouten te maken en met begrip wat ik doe en waarom. Zo werkt dat ook met wat jij iemand wilt leren of wilt laten inzien. Sommige mensen zullen het de eerste keer inzien, maar gaan het herkennen en implementeren als ze het vaker zien. En bij hen het aha-moment is. Om te voorkomen dat je elke keer precies hetzelfde zegt, kan je er een ander verhaal of ander voorbeeld bij geven.

Je kan ook prima vragen aan jouw volgers, wie zich in een bepaalde situatie herkent. En als je denkt dat herhalen mensen verveelt, of dat mensen denken, daar komt ze weer… Degenen die iets willen leren, doen daar moeite voor. En voor iemand komt wat jij laat zien, op het juiste moment.
Wie heeft er leren zwemmen, de eerste keer dat zijn voeten het water raakte?

Juist. Herhaling, herhaling, herhaling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.