Hoe ga je om met een extraverte zakenpartner?

Ken jouw sterke punten en maak gebruik van die van jouw partner om samen een team te vormen.

Wanneer je een business partner hebt, die meer extravert is dan jij, kan dat soms voor misverstanden en onenigheid zorgen. Hoe zorg je dat je het beste uit allebei haalt in deze relatie?

Zoals in elke relatie is de key communicatie.

Communicatie hoort 2 kanten op te gaan. Met oprechte interesse voor beide invloeden, om daarmee bereiken de beste resultaten te bereiken van jullie samenwerking.

 • Geef aan hoe het voor jou werkt en vraag hoe het werkt voor je partner.
 • Vraag om tijd, om bijvoorbeeld te acclimatiseren als je ergens komt of om na te denken tijdens een vergadering of discussie.
 • Leer van hoe je partner communiceert.
 • Schrijf! Als schrijven meer jouw ding is, geef dan een schriftelijke reactie, wanneer je over het onderwerp hebt nagedacht. En bespreek die nadien samen.
 • Zorg voor heldere verwachtingen.
 • Respecteer jouw grenzen en die van de ander. Je kunt natuurlijk best wat stretchen en dingen leren in jouw stretch zone. Hou daarmee wel voldoende rekening met jezelf en jouw energie. Jouw partner heeft meer aan jou als jij je eigen kracht inzet, dan wanneer je iemand wordt, die je niet bent.
 • Maak gebruik van de skills van jouw partner die jij minder hebt. Als jouw partner heel goed is in contacten leggen, netwerken, mensen bellen of juist mensen afwimpelen, laat hem of haar dat dan vooral doen. En concentreer je op zaken in jullie bedrijf, waar jij beter in bent.
  Iedere partner zijn eigen kracht. Lean back and learn.
 • Geen losse eindjes; praat het uit of geef aan wanneer je erop terugkomt. Het is zo zonde om onenigheid te hebben, waardoor er vertraging ontstaat in de zaken die je met elkaar doet. Als jij even tijd nodig hebt, en niet gelijk wilt reageren, geef dat dan aan, in plaats van het in de lucht te laten hangen.

Veel van deze punten kan je overigens ook toepassen bij een niet zakelijke extraverte relatie.

1 reactie op “Hoe ga je om met een extraverte zakenpartner?”

 1. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The issue is something
  that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my search for something relating to
  this.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.